De Cloud : de zoveelste hype in de communicatie technologie ? Is dat wel allemaal veilig ?

October 17th, 2013 by Rudi Vansnick Leave a reply »

Enkele vragen waarop we graag een antwoord geven. Hype ? Misschien wel. Uiteindelijk is de Cloud niets anders dan datgene wat we vandaag allemaal kennen onder de noemer hosting, housing, collocatie, termen die ons niet vreemd zijn. Het gaat om een mix van deze oplossingen waarbij uiteindelijk de eindklant niet steeds weet waar hun data en toepassingen terecht komen. En dit is op zich al een vraagstuk. Transparantie in de Cloud is dan ook ver te zoeken. Men heeft immers geen zicht meer op de totale infrastructuur waarop de data en toepassingen gehost zijn. Wie heeft er toegang tot deze data en toepassingen ?

Met deze onbekende komen we dan ook terecht bij veiligheid. Enerzijds het feit niet te weten wie er allemaal toegang heeft tot de omgeving waar uw data/toepassingen zijn ondergebracht maakt dat we ons de vraag moeten stellen omtrent toepasbare wetgeving. In België hebben we wetgeving die bepaald hoe de elektronische dienstenleveranciers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en welke regels moeten worden gevolgd in kader van veiligheid en bescherming van data. Men is hier zeer strikt en met de komst van de data retentie wet wordt het nog een stuk complexer en dienen de waarborgen te worden verhoogd. Hoe het zit met deze wetgeving in andere EU landen blijft een vraagstuk op zich. Wie beschermt uw data en toepassingen buiten onze landsgrenzen? Wat als de servers in beslag worden genomen in kader van een gerechtelijk onderzoek ?

Wat als uw data of toepassingen worden gehackt in de Cloud ? Kan u dan ook klacht neerleggen bij de Federale Computer Crime Unit (FCCU) ? Welke waarborgen heeft u dat uw data en/of toepassingen niet worden misbruikt ? Heel wat Cloud-oplossingen bieden hun diensten aan in landen waar uiteraard wetgeving minder strikt is, waar de kosten het laagst liggen. En dit is beslist geen synoniem voor kwaliteit en gewaarborgde veiligheid.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close