ICANN 43 Costa Rica – day 1

March 13th, 2012 by Rudi Vansnick Leave a reply »

De 43ste ICANN meeting in Costa Rica heeft zowat 1700 deelnemers samen gebracht om, traditiegetrouw, de debatten te voeren rond het beheer van domein namen en IP-adressen. Drukte alom ook door het feit dat het einde van het eerste nieuwe GTLD venster stilaan naderbij komt.

Tijdens haar openingsrede heeft de presidente van Costa Rica, Laura Chinchilla, nogmaals gewezen op het belang van het vrije internet en de gevaren die SOPA en andere soortgelijke regelgevingen inhouden. Uiteindelijk is de betrachting doorheen deze regelgevingen om de intellectuele eigendommen te beschermen over alle grenzen heen.De toespraak van de presidente was echt een parel van een openingsrede en zal in de annalen van ICANN voor eeuwig worden opgenomen.

Verder zijn er geen noemenswaardige zaken te vertellen ware het niet dat de CEO en president Rod Beckstrom zwaar uithaalde naar het Board Nomination Committee. Hij stelde dat de board van ICANN zou moeten bestaan enkel uit leden die geen binding hebben met de domein namen industrie. Dit zou uiteraard voor een heel ander beeld zorgen op de podia van de ICANN meetings. Misschien zou er dan ook wat minder bevoorrechte partijen de kop opsteken. Hoe dan ook, hijzelf gaat evenmin vrijuit en heeft in de voorbije jaren het imago van ICANN deels veranderd in een showbus karavaan. Hopelijk is de nieuwe CEO en president van ICANN een integer persoon die de belangen van de Internet gebruiker boven alle andere belangen uit laat stijgen. Dit is tenminste wat ISOC Belgium graag zal zien gebeuren en daar zullen ze dan ook verder voor ijveren.

Nog even wat betreft de nieuwe GTLD registrants : momenteel staat de teller op 254 en in de komende dagen zal dit snel tegen de 300 aanlopen. De eerste 1,5 miljoen dollar is daarmee dan ook voltooid, want elke registrant dient 5.000 dollar in de pot van ICANN te storten. Laat ons veronderstellen dat er slechts 300 applicaties zouden worden ingediend dan komt daar nog eens 54 miljoen dollar bij. Een mooi bedrag waarmee ICANN zeker een en ander kan laten geschieden. Welk bedrijf is bij machte om in zo’n korte tijdspanne, amper 3 maanden, 54 miljoen binnen te halen ?

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close